Bezpieczeństwo żywności
Wdrożenie systemu HACCP wg przepisów prawnych polskich, unijnych oraz Codex Alimentarius. Oferujemy:
- Przeprowadzenie audytu, który ma na celu zbadanie aktualnej sytuacji Państwa firmy w kontekście wymagań systemu HACCP.
- W oparciu o audyt przeprowadzimy wdrożenie systemu HACCP. Przeszkolimy kierownictwo oraz pracowników firmy.
- System HACCP wdrażamy w oparciu o:
a) Przepisy prawa polskiego i unijnego ustawę o bezpiczeństwie żywności i żywienia, rozporządzenia 852/2004, 853/2004 i 183/2005
b) Normę ISO 22000:2006 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - wymagania dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego
c) WHO/FAO Codex Allimentarius (Basic Text on Food Hygiene - annex to CAC/RCP 1-1969, rev. 3, 1997) - Przygotujemy całość dokumentacji wymaganej przez organy kontroli urzędowej lub jednostki certyfikującej.
- Końcowym etapem jest przeprowadzenie audytu mającego na celu przygotowanie firmy do certyfikacji i utrzymywania systemu HACCP.
Duże doświadczenie, profesjonalizm i niewysokie ceny są naszym atutem: link
Zakres naszych usług obejmuje profesjonalene doradztwo w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz pasz. Przygotowujemy dokumentację GHP/HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego, restauracji. Szkolimy pracowników w firmie. Prowadzimy audyty wewnętrzne oraz przeglądy zarządzania. Lista naszych Klientów: link
Certyfikaty dla produkcji żywności
Standardy przeznaczone dla firm produkujących środki spożywcze:
- BRC Global Standard for Food Safety - szkolenia, wdrożenia, audyty certyfikacji. Uzyskanie certyfikacji zgodności z normą BRC Global Standard for Food Safety jest dowodem poziomu kompetencji w zakresie systemów HACCP, higieny oraz bezpieczeństwa i jakości żywności. Certyfikacja świadczy także o zaangażowaniu firmy na rzecz bezpieczeństwa żywności i relacji z interesariuszami,
- IFS Food Safety Standard - szkolenia, wdrożenia, audyty certyfikacji. Audyty w zakresie międzynarodowego bezpieczeństwa żywności oferowane przez haccp-polska.pl gwarantują, że Twoja firma uzyska zgodność z przepisami normy IFS dotyczącymi zakładów przetwórczych i pakujących żywność.,
- FSSC 22000 - szkolenia, wdrożenia, audyty certyfikacji. FSSC 22000 to najbardziej kompleksowa norma dotycząca systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności, ponieważ w pełni uwzględnia ona wymagania ISO 22000 oraz specyficzny dla sektora program wymagań wstępnych (PRPs) takich jak ISO/TS 22002-1 oraz ISO/TS 22002,
- Global G.A.P. - to wymagania dla producentów i sprzedawców detalicznych produktów rolnych, mające na celu wyznaczenie powszechnie uznawanych norm i procedur certyfikacyjnych w zakresie dobrych praktyk rolniczych (GAP). Jego zakres obejmuje obecnie świeże owoce i warzywa, materiały propagacyjne, zintegrowane zapewnienie jakości gospodarowania (hodowla bydła, produkcja nabiału, hodowla świń, drobiu, uprawa mieszana oraz uprawa zbóż), kwiaty i rośliny ozdobne, herbatę, kawę oraz hodowlę ryb i owoców morza,
- Safe Quality Food (SQF) - Kodeks SQF został opracowany jako program zapewnienia bezpieczeństwa żywności, ale obejmuje on także jakość produktów (na poziomie 3), co jest unikalną cechą programu certyfikacyjnego tego typu. Program SQF jest uznawany przez inicjatywę GFSI (Global Food Safety Initiative) za program, który może zaoferować całościowe rozwiązanie certyfikacji jakości i bezpieczeństwa żywności „z pola na stół”. Program ten zapewnia narzędzia zarządzania łańcuchem dostaw dla producentów rolnych oraz producentów i dystrybutorów żywności.
- System HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points - Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli. To udokumentowany system identyfikujący zagrożenia zdrowotne, które występują w produkcji żywności oraz środki niezbędne do kontroli zidentyfikowanych zagrożeń.
oraz zakresy usług dla handlu:
- BRC Global Standard for Storage and Distribution - dedykowany firmom zajmującym się magazynowaniem i transportem żywności, opakowań i innych dóbr konsumpcyjnych. Element łańcucha pomiędzy producentem a sprzedawcą,
- ISO 22000 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - Wymagania dla organizacji uczestniczących w łańcuchu żywnościowym - wprowadza ujednolicony i globalnie zharmonizowany standard w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności, ułatwiając jednocześnie implementację systemu HACCP oraz integrację z normą ISO 9001),
- organizację transportu wodnego (runners),
Standardy bezpieczeństwa opakowań, etykiet, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością:
- BRC Global Standard for Packaging and Packaging Materials - obejmuje zakresempapier, drewno, aluminium i stal, szkło i plastik,
- BRC Global Standard – Consumer Products skierowany jest do producentów artykułów typu „non-food” (np. producentów kosmetyków, tekstyliów, szkła, zabawek, AGD, RTV itp.). Standard został opracowany przez British Retail Consortium (BRC) w sierpniu 2003 roku,
- Norma EN 15593 – „Opakowania – zarządzanie higieną przy wytwarzaniu opakowań do żywności – wymagania” - norma została opracowana przez Komitet Techniczny CEN/TC 261 „Opakowania” przy dużym zaangażowaniu DIN. Norma może stanowić przydatny poradnik dla firm branży opakowaniowej chcących budować systemowe zapewnienie bezpieczeństwa i higieny opakowań przeznaczonych do żywności. Jest też alternatywę do BRC IoP czy ISO 22000. W stosunkowo łatwy sposób może być też zintegrowana z systemem zarzadzania jakością wg ISO 9001,
- System zarządzania jakością PN-EN ISO 9001:2015 - jest narzędziem umożliwiającym każdemu przedsiębiorstwu podnoszenie poziomu jakości wytwarzanych wyrobów i/lub oferowanych usług, poprzez ciągłe doskonalenie metod i sposobów działania. Spełnianie wymagań klientów jest podstawowym wymaganiem normy PN-EN ISO 9001:2016. Norma ISO 9001 jest najbardziej rozpowszechnioną normą dzięki swej uniwersalności. Jest z powodzeniem stosowana przez duże korporacje jak i małe firmy.
Certyfikaty dla handlu i magazynowania
Standard BRC / IFS / ISO 22000 przeznaczony dla firm handlowych obejmuje zakresy:
- handlu,
- magazynowania,
- logistyki,
- transportu,
- miejsc zbiórki.
oraz zakresy usług dla przemysłu, handlu:
- magazynowanie usługowe,
- konfekcjonowanie usługowe,
- przeładunki kolejowe i portowe,
- etykietowanie i znakowanie,
w zakresie znakowania produktów spożywczych:
- etykiety dla produktów roślinnych,
- etykiety dla produktów zwierzecych,
- wartości odzywcze,
- suplementy diety,
- witaminy, składniki odżywcze,
Usługi związane z audytami, certyfikacją i weryfikacją oferowane przez firmę haccp-polska.pl słyną ze swojej profesjonalności, zapewniając Twojej firmie pewność niezbędną do wejścia na nowe rynki i rozpoczynania nowych działalności.
Nasze usługi związane z audytami, certyfikacją i weryfikacją dotyczą całego łańcucha żywności, od wdrożenia produktu po weryfikację procesu, organizacji, usług i systemów.
Firma haccp-polska.pl zatrudnia specjalistów w każdej branży i sektorze, w każdym miejscu na świecie. Oferujemy zaawansowane mechanizmy badawcze zapewniające szybką reakcję oraz specjalne usługi dodatkowe zwiększające wartość, np. pomoc techniczną.
przemysł spożywczy, procedura ghp, plan haccp, krytyczne punkty kontroli, systemy żywnienia, co to jest hacap, instrukcje gmp, dobra praktyka higieniczna instrukcja, dobra praktyka higieniczna w sklepie spożywczym, plan dobrej praktyki higienicznej, praca haccp, procedura mycia, księga jakości laboratorium, towaroznawstwo żywności, haccp mleko, główna inspekcja weterynaryjna, praca przemysł spożywczy, instrukcja mycia rąk, normy do pobierania próbek lodów, ogólne zasady higieny żywności, instrukcja sanitarna mycia sanepid, towaroznawstwo praca, towaroznawstwo spożywcze, dobra praktyka produkcji, haccp wdrażanie, procedury w gastronomii, bezpieczeństwo produkcji i obrotu żywnością, instrukcja mycia rąk, prawo gastronomia, haccap w zakładzie, instrukcje ghp, haccp transport, 258/97/we, procedury haccp mleko, hotelarstwo - bhp, certyfikat hacap, inspekcja weterynaryjna, karty kontrolne, transport żywności, dobra praktyka haccp, sanepid hacap, procedura mycia rąk, gmp ghp w sklepie, instrukcje sanepid, ghp, pasze praca, haccp ghp gmp, księga haccp, instrukcja mycia i dezynfekcji rąk, procedury mycia rąk, instrukcje dobrej praktyki higienicznej, karta przyjęcia towaru, bezpieczeństwo żywności i weterynaria, dobra praktyka higieniczna i produkcyjna, haccp-wdrażanie systemu, instrukcja dezynfekcji, haccap instrukcje, hacap w gastronomii, instrukcja mycia urządzeń chłodniczych, rozporządzenie parlamentu europejskiego i rady we nr78/2002, reklamy środków spożywczych, zasady dobrej praktyki higienicznej, sanepid wymagania, dobra praktyka i instrukcje, haccp procedury, higiena żywności i dobra praktyka produkcyjna, instrukcja ghp, przepisy hacap, 1829/2003/we, organoleptyczna, instrukcja systemu jakości, procedura ochrony zakładu przed szkodnikami, gotowy haccp, systemy zapewniania bezpieczeństwa żywności, instrukcja usuwania odpadów, higiena pracy hacap, stołówki zakładowe, procedury mycia, aseptyczne produkty, rozporządzenie dotyczące gastronomii, haccap w gastronomii, rozporządzenie parlamentu europejskiego78/2002, towaroznawstwo hotelarstwo, karty wzorcowania, uprawnienia do nadawania hacap, rozporządzenie we nr82/2004 parlamentu europejskiego i rady z dnia9 kwietnia004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu: link
BRC / IFS
Szukaj
Bezpieczeństwo pasz
Wymagania HACCP dla produkcji materiałów paszowych, zbóż, standard GMP plus. Transport zbóż. More…
Łańcuch biopaliw
Zrównoważony rozbój biomasy i biopaliw. Wymagania dyrektywy 2009/28 oraz systemów REDcert, ISCC, 2Bsvs, NTA8080. More…
Projekty zakładów
Projektowanie i doradztwo w zakresie produkcji spożywczej i pasz. Wymagania Inspekcji Weterynaryjnej, jednostek certyfikujących. Modernizacje linii produkcyjnych. More…